Vila Santa 1996 & 1998

Product Information

Ojojojoj!

Vilken ära att få möjligheten att prova ett sådant här vin. Under Vinordic snubblade jag fullkomligen över detta vin. Passerade montern med Portugisiska viner och började småprata med dem. Vi pratade om just Vila Santa och jag berättade att jag hade recenserat det några dagar innan, och detta resulterade i att jag fick vara med om en mycket trevlig provning. Det var nämligen så att dem hade med sig en flaska från 1996 och en flaska från 1998. Dessa två fick jag prova och oj vilka roliga viner. Tyvärr kan jag ångra att jag inte hade någon riktig kamera med mig utan min iPhone fick assistera, med ett ok resultat. Men exalterad som jag var av händelsen glömde jag att fota 98:ans flaska. Illa!

-96:an är idag på ett vin som är färdigutvecklad, den skall drickas idag och kommer inte att vinna någonting på att fortsätta lagras. Däremot så har -98:an några år kvar att ge.

Vila Santa -98. Klart utvecklad i doften, fatig vanilj, mogna frukter och röda bär. Smaken återger oss den typiska Bordeauxkänslan, Svarta vinbär från Caberneten. Tydlig fatkaraktär och mocca.

Producent: João Ramos, Alentejo. Portugal

Vintyp: Rött torrt.

Druva: 40% Trincadiera, 40% Aragonés, 10% Alicante Bouchet och 10% Cabernet Sauvignon.

Färg: Ljust tegelröd med en aning brun nyans

Doft: Moget, men nästan övermoget. Varma solmogna körsbär, vanilj, fuktiga löv, nästan som en daggblöt lövtäckt gräsmatta

Smak: Återigen mogen med en tydlig fatkaraktär. Även här kommer den varma känslan av röda bär, vaniljen, svaga toner av choklad och mocca

Lagring: drick nu.

Passar till: Njut den som den är, det är det sista som denna årgång kan erbjuda. Ett mycket skojigt vin.

Serveringstemperatur: 16-18

Mitt betyg: DDDD

Pris på systembolaget:

/ D. Hvitman, Sommelier.

En kommentar till “Vila Santa 1996 & 1998”

Kommentera

*