Flying Dog Brewery

Product Information

Det kontroversiella bryggeriet från USA.

Under Vinordic provsmakade jag större delen av Wicked Wines sortiment. En mycket trevlig provning där man trots anstötande etiketter och diverse tyckande om bryggeriets framtoning, levererar drycker av i mitt tycke hög kvalitet. Det är även ett bryggeri med goda framtidsutsikter. 1990 öppnades The Flying Dog Brewpub i Aspen, Colorado. Succén var ett faktum från dag ett och för att kunna möta efterfrågan som snabbt blev mycket stor , bestämde man sig för att starta ett fullskaligt bryggeri i Denver. Därefter har intresset för detta bryggeri ökat lavinartat.

Man kan ju tycka att vi har ett fritt land, men det verkar inte så när vi har diverse byråkratiska instanser som brukar överförmynderi. Något som är på tok för tråkigt då det finns produkter som har en mycket hög kvalitet och som skulle kunna ger så mycket mer åt folket om det fick säljas via systembolaget. Men med tanke på deras åsikter om att reklamen är för uppmuntrande så blir det nog svårt. Något som jag skulle vilja kalla dubbelmoral, är här ett klart faktum.

Historien om Flying Dog i korta drag. (Direkt citerad från Wicked wines hemsida och författaren Martin Helmersson)

1990 startade  George Stranahan The Flying Dog Brewpub i Aspen, Colorado. Namnet Flying Dog hade George fått från en tavla han sett i Pakistan under en väldigt misslyckad bergsbestigarresa. Succén lät inte vänta på sig och folk strömmade in från när och fjärran för att dricka av det fantastiska Flying Dog ölet och låta sig svepas in i den bohemiska stämningen på puben.

Några år senare träffade George sin gamle kompis och dryckesbroder Hunter S Thompson, alias Dr Gonzo, på The Woody Creek Tavern. Hunter hade med sin polare Ralph Steadman, en erkänt såväl skicklig som ofta stötande konstnär. Steadman har bland annat gjort omslaget till Pink Floyd’s ”The Wall”. George var väldigt konstintresserad och hade startat ett eget galleri för att unga konstnärer skulle kunna ställa ut utan att bli skinnade som de ofta blev på traditionella gallerier. I ett skimmer av surrealism där fantastisk öl, kontroversiell och utflippad konst och allmän absurdism blandades skapades denna kväll grunden till till det som skulle bli The Flying Dog Brewery. Resultatet blev som bekant helt strålande och ingen kan dricka en öl från Flying Dog utan att fundera över den härliga galenskap som omgärdar märket.

Det första ölet som kom ut var Road Dog Porter. På omslaget står det ”Good Beer, No Shit”, och myndigheterna gick i taket. Bryggeritet startade en rättegångsprocess som skulle ta fyra år att vinna. Under tiden stod det istället ”Good Beer, No Censorship” på flaskorna. George visste att han hade hittat sin kille, ett omslag som reflekterade innehållet. Tanken är att man ska släppa loss sin inre hund. I takt med att flera hundar har kommit in på gården så kan var och en hitta sin favorit, både vad gäller innehåll såväl som etikett.

Hunter S Thompson eller Gonzo som han ofta kallas, började som sportjournalist men jobbade sedemera på anrika Rolling Stone Magazine. Han har dessutom gett ut flera böcker, varav Fear and Loathing in Las Vegas (1971) är den mest kända. Denna har även blivit film med Johnny Depp. Gonzojournalistiken som han introducerade gick ut på att göra kontroversiella reportage med en kombination av diverse droger och en excentrisk personlighet som arbetsredskap. Det som gjorde honom så speciell var att han i all sin galenskap ändå var en väldigt intelligent och bildad människa, något som gjorde det svårt att angripa honom utan att förlora.

Han var även väldigt förtjust i skjutvapen av olika slag och på sin ranch hade han en egen skjutbana där han brassade på med inte bara vanliga bössor utan även bazookas och rejäla bomber. Den 21 februari 2005 sköt han skallen av sig, men lyckades till och med reta gallfeber på många efter sin död genom att låta sin aska skjutas ut ur en kanon som sedan övergick i ett nationaldagsfyrverkeri. Hunters koppling till Flying Dog var hans långa vänskap med George Stranahan. De hade gemensamma intressen såsom att åka motorcykel, spränga saker eller bara bli väldigt packade, men delade också sin avsky mot allt vad myndighetsutövning hette. George blev väldigt influerad av Hunters idéer och över hela Flying Dog vilar hans ande. Längst ner på varje flaska står det ”Good people drink good beer”.

Denna text har av systembolaget ansetts som alltför uppmuntrande och är anledningen till att man inte hittar Flying Dog på bolaget. Martin Helmersson
Säljare i Skåne.

Det jag provade var följande: Från vänster i den mycket dåliga bilden. (Kommer att skriva om varje sort för sig).

Gonzo Imperial Porter
Road Dog Porter
Raging Bitch IPA
Horn Dog Barley Wine
Snake Dog IPA
Old Scratch Amber Lager
In Heat Wheat
Tire Bite Golden Ale

Producent: Flying Dog Brewery – American Ale Craft Beer Brand

/ D. Hvitman, Sommelier.

3 kommentarer till “Flying Dog Brewery”

  1. christopher sarmiento skriver:

    kul läsning! har även hört på håll att gonzo imperial porter är förbjuden i sverige för att de är en cigg på etiketten. finns de någon information om de här som man kan söka sig till? har funderat på de ett tag. /sakke

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman, Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Flying Dog Brewery http://winesandspirits.se/?p=1085 [...]

  3. [...] Här kan du läsa mer om Flying Dog Brewery [...]

Kommentera

*