Gröna druvor i Sydafrika

Product Information

Sydafrika i ropet.

Det är väl inte utan att man kan förstå att Sydafrika ligger i ropet idag. Vinnäringen drar stora fördelar av det pågående fotbolls-VMet. Tänkte gå igenom dem vanligaste förekommande druvorna i just Sydafrika.

Gröna druvor:

Chardonnay: Oavsett om man odlar den i dem varmare delarna eller dem svalare delarna i Sydafrika, är detta den druva som man lyckats bäst med. Man lyckas alltid få fram en rik karaktär av de mogna druvorna. Några vinmakare fördrar att vinifiera sina viner i ståltankar eller betong, detta för att framkalla en tropisk ton och karaktär. Jäsningen föredrar man på ekfat och främst franska ekfat. Den används främst som bas i mousserande vinet Cape Classique. Man är då noga med att plocka druvorna tidigt, inna dem nått full mognad för att få fram den viktiga syran.

Chenin Blanc: Utan tvekan en av den mest odlade druvsorten. Här kallas den oftast för Steen. Dock så exporterar man inte så mycket vin av denna druva, utan det mesta stannar kvar i landet. Man använder sig även av denna druva för att göra brandy. Druvan används till i stort sett alla former av det vita vinet. Allt från enkla knastertorra viner till mousserande, men även sent skördade viner som är lite mer exklusiva. Den bästa druvorna kommer från bush vines. Det betyder att man inte har bundit upp rankan utan den växer och klänger längs marken. Man låter oftast Chenin Blanc-viner jäsa på ekfat för att få en extra dimension på vinet.

Colombard: Odlades främst för att användas till att destillera brandy, men idag är det fler vingårdar som gör enkla bordsviner av just denna druva. Tyvärr ger den inte några lagringsdugliga viner utan man skall konsumera det inom ett år. Vinerna har en fruktig karaktär.

Muscadel: Kallas vanligast Muscadel Ottonel i Sydafrika. Druvan har en kryddig karaktär och används vanligast till söta viner. Ger dock tyvärr en något fadd framtoning om man jämför den med släktingarna Muscat d´Aleandrie coh Muscat à Petits Grains som också odlas här.

Riesling: Denna klassiska druva kallas även för Weisser Riesling eller Rhine Riesling, men skall inte förväxlas med Cape Riesling, som lokalt även kallas för Crouchen Blanc. Karaktären på Rieslingvinerna är oftast av en kryddighet med insalg av peppar. Samt i likhet med Chenin Blanc, hittar man viner i alla typer av vinsegment, från knastertorra, elegant exklusiva till söta viner.

Sauvignon Blanc: En druva som hela tiden ger resultat avgörande på hur klimatet har varit. Temperatur, jordmån, odlingsplats och havsvindarna påverkar slutresultatet väldigt mycket just för Sauvignon Blanc. Tydliga doft och smakkaraktärer för SB är gräs, fläder, krusbär och framförallt vinbärsblad. Den vanligaste vinifieringen fö SB är i ståltankar då man vill behålla druvans fräschör och krispighet i vinerna. Detta är en druva som man ofta lyckas med i Sydafrika.

/ D. Hvitman, Sommelier.

En kommentar till “Gröna druvor i Sydafrika”

  1. [...] Här kommer en fortsättning på min dokumentation om dem vanligaste druvorna i Sydafrika. I det här inlägget kommer jag att ta upp dem vanligast förkommande blå druvorna. Jag har tidigare skrivit om dem vanligaste gröna druvorna. Det kan du läsa om här. [...]

Kommentera

*