Sydafrika

Product Information

Sydafrika

Sydafrikas vinhistoria började på 1650-talet då skeppen i holländska Ostindiska kompaniet behövde en hamn att bunkra i. I samband med det planterades den första vinrankan i närheten av nuvarande kapstaden. Den sydafrikanska vinindustrin har sedan dess hållit sig till den sydvästra delen av landet där klimatet påminner om det vid medelhavet. Sydafrika är idag världens åttonde största vinproducent. Drygt femtusen vinodlare brukar landets cirka 100 000 hektar, uppdelat på de fyra regionerna; Coastal, Bree-river vallei, Olifants river och Little karoo. Varje region är sedan uppdelade i distrikt och deldistrikt. De flesta toppvinerna kommer från distriken Paarl och Stellenbosch och dess sidodalar i regionen Coastal.

Vitt vin dominerar den sydafrikanska produktionen och den vanligaste druvsorten är Steen (Chenin blanc) som används till allt, från torra vita viner till söta sherryliknande. många av de bästa röda vinerna är gjorda på bordeauxdruvorna Cabernet sauvignon och merlot, även om Cinsault är den viktigaste blå druvan. Pinotage är Sydafrikas egen druva och en korsning mellan Pinot noir och Cinsault.

Den sydafrikanska vinlagstiftningen innefattar ett ursprungssystem Wine of origin (WO) som påminner om det franska appellationssystemet. Vinet klassificeras utifrån region, distrikt, årgång och druvsort, separat eller kombinerat. En etikett på flaskan bevisar Wine of origin-prövningen.

/ D. Hvitman, Sommelier

Kommentera

*