Blå druvor i Sydafrika

Product Information

Här kommer en fortsättning på min dokumentation om dem vanligaste druvorna i Sydafrika. I det här inlägget kommer jag att ta upp dem vanligast förkommande blå druvorna. Jag har tidigare skrivit om dem vanligaste gröna druvorna. Det kan du läsa om här.

Blå druvor:

Cabernet Sauvignon: Den klassiska Bordeauxdruvan har även här ett starkt grepp. Den använd även här tillsammans med Merlot och Cabernet Franc, för att skapa en så kallad Bordeaux-blandning. Den har en tydlig arom och karaktär av svarta vinbär, och har med anledning av det tjocka skalet en bra tanninstruktur som ofta ger vinerna en bra lagringmöjlighet. Cabernetviner från Sydafrika är oftast något lättsammare än viner från andra länder.

Cinsault: En druva som egentligen inte har så stor betydelse för den Sydafrikanska vinnäringen. Den har planterats för att den har snabb mognadsprocess under jäsningen. Den ger viner med mjuka tanniner och fruktig sötma. Viner på denna druva exporteras sällan.

Merlot: Planterades från början endast med anledning av att man ville göra viner på den så kallade Bordeaux-blandningen. Men man har under senare tid förstått vilken potential denna druva har och har därför börjat göra endruvsviner. Man kan idag hitta viner med mycket hög kvalitet, och druvan har hos många producenter blivit vingårdens stolthet. Karaktären kan variera något, även om man normalt får viner med härliga tanniner och fruktiga något peppriga viner.

Pinotage: Sydafrikas egna druva. Professor Abraham Izak Perold som 1925 jobbade på Stellenboschs universitet, skapade denna druva genom att korsa druvorna Pinot Noir och Cinsault. Detta gjorde han för att han ville skapa en druva till sina föräldrar, och för att han ville få fram en lokal druva med dem bästa karaktärsdragen. Efter ca två decenniers försök lyckades han äntligen få fram ett  lyckat resultat. Man säger idag att det finns lika många älskare som hatare av denna druva idag. Vinerna skiljer sig mycket från vinhus till vinhus, och man måste vara noga med att hitta rätt. Detta med anledning av att man kan hitta viner som tyvärr har en mycket bitter karaktär. Dock är det så att Pinotageviner har dragit stora framgångar under dem senaste 20 åren.

Pinot Noir: Bourgogne druvan odlas även här om än med svårigheter som i övriga världen, detta pga druvan är svår att odla. Främst hittar man viner från Walker bay. Det är även vanligt att man använder sig av druvan till mousserande viner. Karaktären är fruktig med mjuk ton och lätt syltigt bäriga.

Shiraz: Eller Syrah som druvan också heter, har lyckats bäst med. Härligt fatlagrade viner med djupa, fruktiga och koncentrerade smaker. Druvan trivs bäst i varma klimat vilket gör att den kommer väl till pass här. Roséviner av något enklare karaktär gör också. Viner av hög kvalitet kan man räkna med här.

Andra druvor som odlas är dem sydfranska druvorna Mourvedre och Grenache. Men även Cabernet Franc odlas här. Spanska och portugisiska druvor börjar ta mark. Tex, Tempranillo och Touriga Nacional.

/ D. Hvitman, Sommelier.

En kommentar till “Blå druvor i Sydafrika”

  1. CAMERON skriver:

    Medicamentspot.com International Legal RX Medications. Special Internet Prices (up to 40% off average US price). NO PRIOR PRESCRIPTION REQUIRED!…

    Combivir@buy.online” rel=”nofollow”>.…

Kommentera

*