Provenance Rooi 2007

Product Information

Från Sydafrika kommer detta mycket trevliga vin.

Ett vin och vinproducent med en intressant historia. Det hela började 2002 i Upper Breede River Valey som ligger mjukt inbäddad i bergen och gör att platsen har en högst unik topografi och en naturlig skönhet. Detta unika läge var det som lockade bosättarna hit för mer än 300 år sedan. Det var av samma anledning som man valde att anlägga vinegendomen i dalen. Egendomen ligger i ett område som heter Tulbagh, i Western Cape provinsen 120 km nordost om Kapstaden, insmuget vid foten av berget Saronsberg som egendomen har fått sitt namn från. Egendomen bildades i slutet av 2002 när Waveren och Welgegund, två vingårdar av den historiska twee Jonge Gezellen egendomen, köptes för att skapa en unik plats för modern vingård. Två månader senare svepte en brand genom dalen och förstörde nästan alla Saronsbergs vingårdar och fruktträdgårdar.

Som ett resultat av branden fick man ge upp sina ursprungliga planer för egendomen och i slutet av 2003 startade jobbet med att plantera nya vinstockar och arbetet med att bygga upp vinkällaren. Man har under åren mellan 2003 fram tills idag gradvis planterat nya vinstockar vilket har resulterat i totalt 41 hektar vinodlingar och en ultramodern vinanläggning.
Strax efter den förödande branden anställdes Dewaldt Heyns som vinmakare på Saronsberg. Premiärskörden genomfördes i slutet av januari 2004 då man skördade de första Sauvignon Blanc druvorna. Av dem producerades ett vin som blev mycket prisbelönt. Det var det vinet som startade en trend av fina omdömen och utmärkelser för Saronsbergs olika viner.
Trots Saronsberg korta historik har producenten redan skördat enorma framgångar och ryktet om denna för många okända producent har börjat sprida sig, inte bara i Sydafrika utan i hela den vinintresserade världen. Få producenter har fått så många utmärkelser och positiva omdömen som Saronsberg lyckats få under 2006, 2007 och 2008 och sagan fortsätter. Att Saronsberg är en mycket intressant och kvalitativ producent med stora ambitioner, som kommer få mer uppmärksamhet i framtiden råder det ingen tvekan om.

Provenance Rooi 2007 WO

Producent: Saronsberg, Sydafrika

Vintyp: Rött torrt.

Druva: 65% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 9% Malbec och 7% Petit Verdot.

Färg: Blåröd ton

Doft: Stor och tydlig i doften med en klar fatkaraktär, härlig doft av körsbär och röda bär. Samt en lätt doft av kaffe, örter och choklad.

Smak: Återigen generös smak och en rostad fatkaraktär. Fruktig och kryddigt med inslag av mörka bär, kaffe och mörk choklad. Lång eftersmak.

Lagring: Kan lätt ligga 5år till.

Passar till: smakrika rätter av nöt och vilt. Glöm inte att lufta detta vin, då det kan vara något instänkt om du dricker direkt efter att ha öppna flaskan.

Serveringstemperatur: 13-15

Mitt betyg: DDDD+

Pris på systembolaget: 129kr art nr: 75589 Beställningssortimentet.

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*