Portugal

Product Information

Som kanske är mest känt för sitt portvin, är ett mycket intressant vinland där det är lätt att hitta mycket prisvärda viner. Men det gäller att passa på, modern tillverkningsteknik blir allt vanligare och på sikt kommer de portugisiska vinerna bli dyrare. En resa runt Portugals vindistrikt är en resa mellan himlahöjder och bråddjup, denna oberäknelighet och vägran att anpassa sig till internationella normer är vad som gör vinlandet Portugal så underbart fascinerande. Klimatet påverkas starkt av Atlanten, de stora höjdskillnaderna och variationerna i nederbörd. Ett exempel på vad de stora skillnaderna i klimat kan åstadkomma är att vinho verde och portvin kommer från regionerna alldeles intill varandra.

Portugal var först i världen med att införa någon form av klassificering redan 1756. Nu finns en modern klassificering i enlighet med EU krav.

DOC - denominaçâo de origem controlada

Är den högsta klassen, och motsvarar Frankrikes AOC.

IPR – indicaçâo de proveniencia regulamentada

Är den andra kvalitetsklassen och motsvarar VDQS.

DOC och IPR kännetecknas av, Selo de Origem, ett papperssigill på flaskhalsen.

Vinho regional - Motsvarar Frankrikes Vin de Pays.

Vinho de mesa – Är de enklaste bordsvinerna.

Reserva – Indikerar att vinet kommer från en och samma årgång och att detta har genomgåtts av en testpanel.

Garrafeira – Innebär samma restriktioner som Reserva med tillägg att vinet måste lagras minst två år på fat och ett år på flaska när det gäller rött vin, och sex månader på flaska när det gäller vitt vin.

En kommentar till “Portugal”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Vinlandet Protugal, med sin storhet i portvin och rött vin, men även vita vinho verde http://bit.ly/9I0TZG #wine [...]

Kommentera

*