Chateau Sainte Roseline Cuvée Prieure 2004

Product Information

Provence detta underbara landskap. Det är inte konstigt att man lätt kan förälska sig av dess skönhet. Det finns allt här. Små mysiga byar, trevliga vingårdar, nära till medelhavet osv. Här har vi även denna utmärkta vingård Chateau Sainte Roseline som består av fastigheter med anor ända från 1000-talet. Det grundades av en eremit som heter Robaud som beslöt att bosätta sig där, lockad av dess lugna skönhet. Roseline, var dotter till markisen av Villeneuve (Sagan om Les Arcs), Modern av klostret från 1300 till 1329. Genom att visa sig from och generös, gjorde hon ett bestående intryck på den lokala befolkningen och det var ett självklart steg för att nämna fastigheten efter henne. Hon blev helgade i början av 1900-talet och hennes kropp fick sin vila i ett glasskåp i vingårdens kapell.

På 1400-talet, under inflytande av biskopen i Fréjus (den framtida påven Jean XXII i Avignon), så blev gården en av de viktigaste vingårdarna i Provence. Detta traditionella ledarskap har haft en betydande roll för kommande ägare, Henri de Rasque de Laval, när han blev den förste ordföranden i ”Var” vingårdars union.

År 1994 tog Bernard Teillaud ödet för denna stora egendom i sina händer. Hans syfte och passion för gården var att göra den till en av den största juvelen i södra Provence, och för att göra gården känd för sin vinframställning och till ett känt konstnärligt centrum.

Du hittar denna utsökta vingård strax utanför Draguinan, ca 45min från flygplatserna i Nice eller Toulon.

Ch. Sainte Roseline Cru Classé Cuvée Prieure 2004

Producent: Chateau Sainte Roseline, Provence. Frankrike

Vintyp: Rött torrt.

Druva: Syrah, Mourvedre och Cabernet Sauvignon

Färg: Mörkt röd, nästan svart.

Doft: En aromatisk explosion av röda bär, frukt, kryddor, choklad, lakrits och kanel.

Smak: Smaken är ett subtilt äktenskap av kraft och finess. Återigen exploderar vinet i härliga smaker som röda bär och tydlig frukt. Man kan klart känna kryddigheten som finns i doften i form av svartpeppar och kanel. Även lakrits och choklad är en återkommande smak.

Lagring: Kan ligga minst till 2016

Passar till: kryddigt grillad entrecote, men det passar även bra till smakrika ostar.

Serveringstemperatur: 12-14

Mitt betyg: DDDD+

Pris på systembolaget: Finns inte på systembolaget, däremot kan man säker beställa direkt från vingården. Pris: 18.90€

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*