Chateau Musar 2001

Product Information

Chateau Musar det legendariska vinet.

Från Libanon och Bekaa Valley kommer detta klassiskt världskända vin. Hos Chateau Musar brukar man säga att naturen får ha sin gilla gång vilket innebär att varje årgång får sin egen personliga prägel. Inga odlade jäststammar används och man filtrerar inte sina viner. Vinet macereras med skalen på i fyra veckor för att sedan ligga och mogna på nya franska ekfat i 12 månader. Årgången 2000 var en bra årgång och man har sagt i tidigare recensioner att även 2001:an är en bra årgång. Detta är något som jag inte riktigt kan hålla med om. Jag tycker att den är sådär. Ett 90-tals Bordeauxliknande vin med den klassiska Bordeauxdruvan Cabernet Sauvignon och mer sydfranska druvor som Cinsault och Carignan. Visst kan man ofta lagra ett Ch. Musar vin men jag tror inte att detta vin kan komma att ge så mycket mer än vad man kan få ur flaskan idag. Det är ju allmänt känt att Ch. Musar stoltserar med att man lätt kan lagra deras viner i upp till 40år, detta kan visserligen stämma på vissa årgångar men inte på denna. Det finns naturligtvis dem behövliga dragen i detta vin som kraftiga tanniner, en hyfsad hög alkoholhalt och så vidare, men det hjälper nog inte för att det skall klara att ligga så länge. Iallafall i mitt tycke. Men det är ju upp till var och en och prova.

Chateau Musar 2001

Producent: Gaston Hochar, Libanon

Vintyp: Rött torrt.

Druva: Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan

Färg: Tegelröd i färgen.

Doft: Mogen nästan till utvecklad i doften, med tydlig fatkaraktär. En lätt kryddighet känns tillsammans med toner av läder, torkad frukt och sötlakrits.

Smak: Smaken ger ett moget till utvecklat intryck. Återigen kan man känna fatkaraktären, lädret och frukten. Kryddigheten och lakritstonerna finns också där. Bra tanniner och en mjuk strävhet kännetecknar eftersmaken som är medellång.

Lagring: Vinner inte på att lagras mer, tror jag.

Passar till: Kryddigt robusta rätter, gärna stek på lamm eller nöt.

Serveringstemperatur: 17-19

Mitt betyg: DDD

Pris på systembolaget: Art nr: 7463 Pris: 269 SEK (Se om det finns på ditt systembolag)

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*