Monthelie 2006 1er Cru ”Les Duresses”

Product Information

Bourgogne denna pärla bland Franska vinregioner.

Monthelie är den minsta byn i Côte de Beaune, med Volnay i nordost, Meursault i söder och Auxey-Duresses i väster. Munkarna från Cluny planterade de första vinstockarna här omkring år 1000, men spår av mänskliga bosättningar gå hela vägen tillbaka till gallo-romerska tiden och därefter. Gårdar i Monthelie med premier crus status utökades så sent som 2006, från elva till 15 i antal när Les Clous Le Clos des Toisières, Le Clou des Chênes och La Barbière befordrades från by status till premier cru. Nio av de främsta crus ligger öster om byn, som en förlängning av Volnay premier cru Clos des Chênes. Man beskriver ofta Monthelie viner som mindre Volnays, men med mer rimliga priser. Det mesta som produceras i Monthelie är rött, medans vitt vin bara står för fyra eller fem procent.

Monthelie 1.er Cru ”Les Duresses”


Vintyp: Rött torrt.

Druva: 100% Pinot Noir

Färg: Blåröd.

Doft: Tydliga inslag av syltiga bär som björnbär och söta lingon.

Smak: En charmig ensemble av struktur och rundhet i vinet, som visar på klassisk Bourgongevin. Tydlig fruktighet och trevliga bärtoner av björnbär och söta lingon

Lagring: upp till 5år till

Passar till: Kyckling och viltfågel tex, skogsduva.

Serveringstemperatur: 17-19

Mitt betyg: DDD+

Pris på systembolaget:

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*