Chateau Picque Caillou 2003

Product Information

Bordeaux är förmodligen den mest berömda vinregionen på jorden, högt klassade odlingsområden och terroir med bra tillväxt potential vilket man ofta sammanfattar i kraften och komplexiteten som viner från Bordeaux har. Även om de flesta viner här är baserade på Cabernet Sauvignon, så spelar både Merlot och Cabernet Franc en viktig roll i att lägga grunden för komplexitet till  vinet och låta vinproducenter i varje kommun inom regionen, utnyttja den kombination som passar bäst för deras unika kombination av jord och meso-klimat. Den mest berömda kommuner har egna klassiska drag. St Estephe ger stora och rustika viner från tung lerjord. Paulliac ger viner med elegant balans av mogna frukter, mineralitet och struktur. Medan viner från St Julien har rik björnbärskaraktär med finess och smidig känsla. I den södra regionen har vi Margaux, med sina noter av blommor och bär draperade över en feminin ram. Graves är regionen med viner som har smaker som påminner om tobak, grus och rök. I öster ligger de berömda appellationerna St Emillion, med sin underbart mogen Cabernet Franc, och Pomerol där Merlot i regel används mest, vilket leder till att man kan producera djupa, mjuka viner ovanligt  hög förfining.

Nära det prestigefyllda Chateau Haut Brion  hittar vi egendomen Chateau Picque-Caillou med sin 20-hektar vingård och denna årgång 2003 är kanske inte den bästa årgången men vi får ändå valuta för pengarna. Ett trevligt vin av medleklass.

Vingården drivs av Paulin och Isabelle Calvet. Gården grusiga terroir har alla fördelar för att ge ett stort vin. Man är noga med uppföljning och vinframställningen ger bra resultat i samklang med terroir och årgång, och strikt selektion. Här föds viner med balanserad elegans, och med mycket tydlig karaktär av dem värden man har i just Pessac-Léognan appellation.

Chateau Picque-Caillou 2003

Vintyp: Rött torrt.

Druva: Cabernet Sauvignon

Färg: Blåröd

Doft: Är något stallig med en lätt läderton. Lätt fruktig av cassisfrukt. Man hittar även en dammig ton ungefär som dammiga gardiner och en lätt rökighet.

Smak: Trevlig struktur med en tydlig paprikabeska. Mjuka runda tanniner med en härlig touch av mocca och läder, även fruktigheten finns här.

Lagring: Kan lagras några år till, men kommer inte att vinna mycket på det. Drick nu

Passar till: En kryddig biffstroganoff

Serveringstemperatur: 16-18

Mitt betyg: DDD+

Pris på systembolaget: Art nr: 73416 Pris: 199kr (Beställningsortimentet) Det är nog dock en senare årgång!

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*