The Yamazaki 12 years

Product Information

Från Japans första destilleri.

Grundaren Shinjiro Torii  skapade företaget Suntory i början på 1900-talet. Drömmen var att starta whiskydestilleri likt de som fanns i Skottland.  Han uppfyllde sin dröm, men från början försörjde han sig som vinhandlare innan han hade kapitalet att starta ett destilleri. 1923 byggdes så Yamazaki destilleri enligt skotsk modell i utkanten av Kyoto i en dalgång. Likheterna med Skottland är slående. Produktionen startade året efteråt och 1929 fanns den första flaskan, Suntory White (blended), på marknaden.

Whiskyn blev snabbt populär men andra världskriget försvårade för whiskyindustrin i Japan och Yamazaki tvingades stänga. Efter kriget kom produktionen igång på allvar och 1958 dubblerade de produktionen. Fram till 1972 mältade man sitt eget korn men nu köper man istället in färdigmältat korn från Skottland. Yamazaki byggdes ut ytterliggare 1980 och 1989.

Källa: Whiskyguiden.se

The Yamakazi Single malt, Aged 12 years

Whiskytyp: Single malt

Producent: Suntory, Japan

Färg: Gyllengul

Doft: Är Tydlig maltdoft med inslag av fat, vaniljen gör sig uppmärksamt påmind. Frisk citruston av apelsin med avslutande sötma av mörk choklad och honung.

Smak: Tydlig maltsmak, med en härlig fatkaraktär. Lätt nyans av halm, med trevlig honungssötma och tydlig vanilj från fatet. Lätt citruston och en avslutande mörk chokladton. Härligt smakrik.

Lagring: Drick nu, whisky utvecklas inget mer på flaska.

Passar till: Som digestif eller avec, gärna till en krämig chokladkaka

Serveringstemperatur: Rumstempererad

Mitt betyg: DDDD

Pris på systembolaget: Art nr: 420 Pris: 549kr (Kolla om den finns på ditt systembolag).

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*