La Misión Reserva Carmenere 2006

Product Information

Återigen en mycket trevlig produkt från William Févres vingård i Chile.

En Carmenere som lika väl hade kunnat producerats i Bordeaux. Varför det kanske ni undrar? Därför att karaktären i detta vin påminner så otroligt mycket om vin från just Bordeaux. Härligt fatiga toner med nyanser av stall, tobak och läder. Men visst! Här finner man även typisk druvkaraktär i form av grön paprika, peppar, kaffe, plommon, körsbär, kryddor och en tydlig björnbärston. Men faktum är ju att det är en Fransk druva från Bordeaux som inplanterades i Chile på 1800-talet innan vinlusen slagit till i Frankrike. Då druvsorterna är väldigt lika trodde chilenarna under många år att Carmenèredruvan var en Merlotdruva. Först 1996 bevisades skillnaden och sen 1998 får man skriva Carmenère på etiketten

Carmenere druvan växer på vingårdar kring San Luis de Pirque, i en ljus och genomsläpplig jord. Den perfekta förhållanden för att producera de bästa druvorna. Med begränsade skördar har man uppnått det utmärkta resultatet för druvorna, vilket krävs för detta fina vin.

Chile är idag mycket uppmärksammat i vinvärlden, främst i Kina där dem avgudar viner från Chile. Man har nyligen gjort en vinprovning i Kina, där vinkännare har blindprovat vinerna, med strålande resultat.

Vinet finns på systembolagets beställningssortiment idag och kan bara köpas per hel låda, och endast i W-län. Importören Vinstolen.se är leverantör av detta härliga vin.

La Misión Reserva Carmenere 2006

Vintyp: Rött torrt

Druva: 85% Carmenere, 15% Cabernet Franc

Färg: Djupröd

Doft: Tydligt rökig fatkaraktär, grön paprika som övergår i mörka bär som björnbär och körsbär. Något pepprig i doften som faller mot sötma i form av choklad. Man kan även känna tydlig kaffeton finns där också.

Smak: Återigen gör sig fatkaraktären tillkänna i en behaglig men kryddig mjukhet. Vinet är balanserat med toner av stall, läder, mocca och tydlig paprikakaraktär. En trevlig avslutning med lång eftersmak av viol, choklad och vanilj.

Lagring: Tror att detta vin klarar att ligga 5-10år till.

Passar till: Mustig vilt och skogsvampsgryta med bacon och syltlök.

Serveringstemperatur: 12-14 grader

Mitt betyg: DDDD+

Pris på systembolaget: Säljs idag inte på systembolaget, men du kan ju alltid privatimportera det via systembolaget.

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*