Kvällens provning gav mersmak!

Product Information

Vill börja med att gratulera Erik & Eva som båda drog vinstlotterna!

Dem vann nämligen varsin plats för två personer till nästa provning. Då kommer vi att prova Braastad Cognac & choklad.

Dukat bord en timme innan provningsdeltagarna anlänt.

Trevlig stämmning och mycket god mat bjöds det på när vi provade viner från Europa och Australien. Det roliga med denna provning var, som det alltid är när man provar vin. Tycke för vinet varierade från det att vi provade det utan mat, till att bli något helt annat när vi provade det med mat till. Det vin som var godast från början i massan, blev inte alls uppskattat på samma sätt tillsammans med maten. Det vi ändå kan konstatera är följande. Smaken är som bakom, delad. Vi har alla olika preferenser om vad vi tycker är gott, och tur är väl det. För hur hade det sett ut om alla tyckte lika. Jag tror dock att kvällens provning har gett mersmak och mer förståelse för hur vin reagerar i olika kombinationer med mat och utan.

En frågeställning som kom upp under kvällen var. -Är Chardonnay och Pinot Noir egentligen samma druva? trots att den ena är grön och den andra blå.

Svaret är nej, men det finns samband och likheter.

Chardonnays historia är lite dunkel och många har genom åren spekulerat kring dess ursprung. Den första teorin hävdade att chardonnay var nära släkt med pinot noir eller pinot blanc. Dessa druvor har odlats i samma region i Frankrike som chardonnay i århundraden och löven på plantorna har nästan identisk form och struktur. 

Nästa teori hävdade att chardonnay bildats från den vilda plantan vitis vinifera. Det skulle göra chardonnay till en nära släkting till muscat och en av de allra första druvorna i världen. Chardonnays historia fick ännu större frågetecknen när vinodlare i Libanon och Syrien hävdade att man kan spåra druvans rötter till Mellanöstern, och att druvan kom till Europa när korstågens alla män återvände hem. Den teorin hade inte stort genomslag eftersom det saknades vetenskapliga bevis för den. En fjärde teori hävdar att druvan har sitt ursprung i en urgammal druvsort från Cypern.

Modern DNA teknik säger att chardonnay uppstod som en korsning mellan pinot och gouais blanc. Man tror att romarna tog med sig gouais blanc från Balkan och sedan odlades den av bönder i östra Frankrike. På så vis odlades den nära pinot, den franska aristokratins favorit, och gav druvorna möjlighet att blandas. Denna teori stöds av chardonnays syskondruvor, som aligote, bachet noir, gamay blanc, gloriod och peurion som också är korsningar mellan pinot och gouais blanc.

Livlig diskussion om kvällens provning.

Följande viner provades under kvällen. Provade från vänster i bild till höger.

Terreno Chianti Classico 2007

Druvsammansättning: 90% Sangiovese 10% Canaiolo

Land / Region: Italien, Toscana

Smak / Doft: Tydlig doft av körsbär, örter, svarta vinbär, tobak, kaffe och vanilj från faten. Smaken ger oss även tydlig körsbärskaraktär, med nyanser av svarta vinbär, viol, tobak. Lång eftersmak med en pepprig kryddighet och behagliga tanniner.

Pris / artnr: 89 kr / 2373 Se om den finns på ditt Systembolag

Climbing Merlot 2006

Druvsammansättning: 100% Merlot

Land / Region: Australien, Orangedistriktet

Smak / Doft: Ungt med medelstor kropp. Tydligt grön paprika i doften, med fruktiga nyanser och svarta vinbär. Vanilj från faten med en lätt knäckig druvsötma. Smaken medelfyllig med tydlig körsbärssmak. Lätt syltig av mörka bär. Toner av karamell med en medellång eftersmak.

Pris / artnr: 618kr/krt, 89380 På systembolagets beställningssortiment.

Luciente Toscana 2006

Druvsammansättning: 50% Merlot, 35% Brunello (Sangiovese) 15% Cabernet Sauvignon

Land / Region: Italien, Toscana

Smak / Doft: Behagligt fruktigt med nyanser av mocca, svarta vinbär, körsbär, tobak, fat, jordkällare och choklad. Smaken är medelfylllig med tydliga tanniner, tobaken och rökigheten ger sig direkt tillkänna. Chokladen finns även där i en fruktig avslutning med nyanser av mörka bär som blåbär och björnbär.

Pris / artnr: Säljs tyvärr endast till restauranger idag.

Vina Cerrada Crianza 2006

Druvsammansättning: 80% Tempranillo, 15% Garnacha & 5% Mazuelo

Land / Region: Spanien, Rioja

Smak / Doft: Det första som slår en är Werthers smörkola. Följt av svarta vinbär, tobak, kaffe och tydlig fatkaraktär. Frisk i smaken med tydlig karamellton och svarta vinbär. En mjuk men ändå sträv avslutning av läder och fat. behagligt fruktiga tanniner.

Pris / artnr: Säljs tyvärr endast till restauranger idag.

Jag tackar alla deltagare för en trevlig afton och ser fram emot nästa provning som går av stapel Torsdag 4/11 kl19:00.

Det blir något alldeles extra, för då skall vi nämligen prova just Braastad Extra, Cognashusets dyraste Cognac.

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*