Att dricka whisky

Product Information

whisky

Att dricka whisky är inte komplicerat. Det viktigaste är att man njuter av sin whisky, inte att man är upptagen av att följa konventioner eller vad s.k. ”kännare” säger. Det finns dock några enkla huvudregler för den som vill ha ut maximalt av sin whisky:

Is kyler ner och tar bort både smak och doft, därför ska man inte använda is i annat fall än om man dricker en whisky av låg kvalitet.

Drick helst ur ett litet tulpanformat glas eller en konjakskupa. Dessa glas har en stor botten vilket ger whiskyn möjlighet att komma i kontakt med största möjliga mängd syre, och får därigenom möjlighet att luftas, vilket gör att whiskyn utvecklas mer och snabbare. Glasens små öppningarna gör dessutom att doften koncentreras och man finner lättare såväl brister som fördelar i whiskyn.

Häll gärna i ett par droppar vatten i whiskyn. Är man försiktig och häller ett par droppar åt gången så är det ingen risk att whiskyn blir blaskig. Skulle detta ändå inträffa så löser man det lätt med att hälla i lite extra whisky. Vattnet orsakar en reaktion vilket gör att såväl doft som smak blir betydligt större. Dessutom betyder den minskade alkoholstyrkan att smaklökarna inte blir fullt lika bedövade som vid en alkoholstyrka av 40% eller högre.

Till skillnad från vin så utvecklas sprit enbart under sin tid på fat, ej i flaska. När buteljering väl skett stryps utvecklingen (sprit konserverar) och drycken blir varken bättre eller sämre med åren. Men precis som med parfym ska man inte låta sina flaskor stå i direkt solljus eller utan kork då detta förstör innehållet.

/ D. Hvitman

Kommentera

*