St Eriks IPA

Product Information

I höstas släpptes denna skönhet på systembolaget!

En trevlig IPA bryggd av Jessica Heidrich i Uppsala på Slottskällans bryggeri. Jessica är på inga vis en okänd profil inom ölvärlden. Hon har tidigare kammat hem 4 titlar som svensk mästare i bryggning. Hon är utbildad Sommelier och är flitigt anlitad världen över som öldomare, bland annat i Nya Zeeland, USA och Storbritannien. Hon är grundare och f.d. styrelseledamot för föreningen Sveriges Småbryggarförening. Utöver det är hon ansvarig för utbildningen av Sveriges öldomare, samt att hon utbildar Sommelierer på Restaurangakademins Sommelierutbildning.

Historien om St Eriks bryggeri sträcker sig från 1859 till 1960-talet. Men redan 1908 upphörde bryggeriet att vara ett självständigt bryggeri, utan då bryggdes det på andra bryggerier i Stockholm. St Eriks bryggeri etablerades i centrala Stockholm, vid Kungsholmstorg. Där Bryggmästare Carl Magnus Peterson, som hade utbildat sig till bryggmästare i Tyskland. Bryggde ölet mellan 1873 och 1905. Därefter kom Erik Kruse att bli bryggmästare fram till 1929.

Ölet St Eriks var tidigare under Kungliga Hovleverantören S:t Eriks bryggeri och senare konsortiet AB Stockholm Bryggerier – flaggskeppet av varumärke. Johan Gottlob och Carl Christopher Brusell, i folkmun ”halvbuteljerna” har spelat en stor roll i Stockholms moderna bryggerihistoria och dessa två herrar lade grunden och initierade starten av S:t Eriks bryggeri och Munchen- bryggeriet.

St Eriks IPA

Färg: Bärnstensfärgad

Doft: Stor och humlearomatisk doft med tydlig brödig malt. Inslag av exotisk frukt som mango och aprikos. Tydlig citruston och nyslaget hö.

Smak: Återigen stor och fruktig, genast intensiv i smaken med kryddig fruktighet. Beskan är direkt slående av pommeran, och efteråt kommer smaken av mogen aprikos och citrus.

Passar till: Helt klart en Biff Rydberg.

Serveringstemperatur: 10-14 grader

Mitt betyg: DDD+ (Hade hoppats på mer)

Pris på systembolaget: 17.90 kr artnr: 1463 Se om den finns på ditt systembolag

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*