Solaia 2007

Product Information

Solaia är producerat av Familjen Antinori
som är Italiens idag största privatägda vinhus sett till vingårdsarealen. Vinet är gjort på handskördade druvor som har haft ett gynnsamt växtförhållande med mild vinter med lite regn samt en sval sommar. Druvorna har skördats mellan mitten av september och första veckan i oktober. Var druva för sig behadlas och fermenteras vid en temperatur på cirka 27 grader.

En fantastisk Supertuscan som direkt hotar allt vad Chianti Classico heter. Hade helt klart sopat banan med alla konkurenter om det hade fått DOCG-status.

Kraftfull och komplext med intensiv fruktighet och sötma. Behagliga och mjuka tanniner trots den stora mängd Cabernet Sauvignon. Solaia 2007 är ett vin som håller hela tiden.

Familjen Antinori.
Familjen Antinori har producerat vin sedan 1385. Idag är de Italiens största familjeägda vinhus sett till vingårdsareal (2 000 ha.) – ett resultat av en 26 generationer lång historia. Utmärkande för Antinori är att de trots sin storlek lyckas göra personliga viner av yppersta klass. Idag drivs företaget av Markis Piero Antinori. Bland Antinoris breda portfölj av världsberömda viner tillhör Tignanello och Solaia deras mest kända. För den bredare kretsen av vinkonsumenter i Sverige är det främst Villa Antinori Rosso som är känt.
Solaia är en liten vingård på endast 10 hektar i direkt anslutning till Tignanello estate. Det ligger vackert beläget i Toscana och Chianti Classico området.Vingården är belägen mellan 350 och 400 meters höjd över havet. Stockarna växer i kalkrik jord med sydvästsluttning.

Solaia 2007

Vintyp: Torrt rött vin

Druva: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese & 5% Cabernet Franc

Färg: Intensivt blåröd

Doft: Härligt fruktig med intensiv sötma, tydlig doft av mörka bär och körsbär. Nyanserad fatkaraktär.

Smak: Tydlig komplexitet med mjuka tanniner, med tydlig fruktighet och lätt pepprig eftersmak. Faten ger sig väl tillkänna och eftersmaken är lång och behaglig som sitter kvar lääääänge.

Lagring: Jag tycker att man skall dricka det nu, men kan säkert ligga mellan 5-7 år till.

Passar till: Perfekt till smakrika rätter av nötkött och vilt, men även mycket bra till kryddigare pastarätter med lagrad parmesan.

Serveringstemperatur: 15-17 grader

Mitt betyg: DDDDD

Pris på systembolaget: Art nr: 94807 Pris: 1499kr Se om den finns på ditt systembolag

/ D. Hvitman, Sommelier.

Kommentera

*