Framställning av Whisky

Product Information

Maltwhisky, som är den ursprungliga typen av whisky, är hantverksmässigt tillverkad av mältat korn, vatten och jäst. Om den kommer oblandad från ett enda destilleri kallas den för Single Malt. Blandar man maltwhisky från olika destillerier kallas det för Vatted Malt eller Blended Malt.

ardbeg_piclagavulin_piclaphroaig_pic

Den stora skillnaden mellan maltwhisky och blended whisky, som är den vanligaste typen av whisky, är att blended whisky är en blandning av olika sorters maltwhisky som späds ut med en industrisprit som kallas för grain whisky.

Att framställa riktig whisky, skotsk sådan, är en skön konst hävdar skottarna som har mycket stränga regler hur whisky ska framställas. Men för den som vill ta en genväg och endast kortfattat lära sig vad whisky är kan man förenklat beskrivas maltwhisky som destillerad öl.

Många arbetsmoment i ett destilleri är faktiskt samma som i ett bryggeri. Som första steg i tillverkningen blötläggs korn för att gro. När detta sker bildas ett enzym vilket gör att stärkelsen blir löslig och omvandlas till jäsbart socker. Denna process kallas mältning och i och med denna kallas kornet ”malt”, härav namnet maltwhisky.

Efter mältningen torkas malten i ”kilns” där det röks genom eldning med torv i allt från ett par timmar till flera dagar. Från torven får den skotska whiskyn sin karaktäristiska rökighet, men även aromer av torv och ibland doft av ljung, tång eller rötter.

Den torkade malten mals och hälls över i ett mäskkar en s.k. ”mash tun” där det blandas med varmt vatten. Efter avkylning pumpas vörten över i stora jäskar, s.k. ”washbacks”, och jäst tillsätts. Två dygn senare är det färdigjäst och brygden har en alkoholstyrka på cirka 8 volymprocent.

Förutom torvrökningen är en stor del av tillverkningen fram till detta skede mycket lik den i ölbryggerier. Men till den vört man nu producerat skulle bryggaren tillsatt humle, medan whiskybrännaren istället startar en destillationsprocess.

Destillationen sker i apparater som är karaktäristiska för just maltwhisky. Dessa enkelpannor ”pot stills” är tillverkade av koppar och har ett päronliknande utseende som varierar från destilleri till destilleri. Små, låga pannor ger en kraftig, fet och följaktligen smakrikare produkt än höga. Å andra sidan är whiskyn från höga pannor mjukare och fruktigare.

Pot stills från Lagavulin.

pot still

Skotsk whisky destilleras vanligen två gånger. Första destillationen sker i en ”wash still” och ger ett ”low wine” med en alkoholstyrka på cirka 22%. Destillatet förs därefter över i den andra pannan ”the spirit still” för att destilleras en andra gång.

Denna process är förmodligen den känsligaste under hela tillverkningen. Den första spriten som ångar upp är illasmakande och består av lättflyktiga ämnen som man inte vill ha med i den färdiga whiskyn. Därefter kommer hjärtat som är den rena produkten som används för den kommande lagringen och håller en alkoholhalt på hela 70%. Mot slutet av denna destillationen kommer den s.k. svansen med bl a tunga och illasmakande ämnen som t ex finkelolja. En del av smakämnena i svansen är dock väsentliga för whiskyns karaktär och här sätts den ansvarige ”the stillman” på ett svårt prov när han ska avgöra när svansens behagliga honungslika aromer övergår till illasmakande ämnen.

Resultatet är nu whisky – men ändå inte. För att få lov att kallas skotsk whisky måste destillatet nämligen lagras under minst tre år få ekfat. När drycken hälls över på ekfat ingår det ljuva träet i whiskyfaten en romans med den råa spriten. Först efter ett decennium eller mer står det klart om giftermålet är ett lyckokast.

En kommentar till “Framställning av Whisky”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Framställning av whisky http://bit.ly/bBi7F6 #whisky [...]

Kommentera

*