Lagring och åldring av Whisky

Product Information

header_default

All maltwhisky har stor personlighet och karaktär präglad bl.a. av destilleriets egenskaper, råvaror och geografiska läge.

Men även lagringstiden och typen av ekfat som används är viktiga för smaken. Minsta lagringstid är tre år, men först vid tio år eller mer når en maltwhisky sin höjdpunkt. Längre lagring ger en mjukare och mer komplex whisky – men även kraftigare fatkaraktär.

Under 1800-talet var Storbritannien en stor importör av spansk sherry. Skotska whiskyproducenter köpte tomfaten billigt av de engelska sherryimportörerna som inte ville bekosta den dyra frakten tillbaka. Faten som man började använda för lagring av whisky visade ge whiskyn unika kvaliteter.

Med åren har whiskyproduktion gått om sherryproduktionen mångfaldigt, vilket resulterat i stor brist på sherryfat. Helt nya fat används inte över huvud taget då dessa skulle ge en alltför sträv och träig smak. Därför har man fått söka efter andra typer av begagnade fat och det bästa alternativet är bourbonfat.

De olika typerna av fat ger whiskyn helt olika karaktärer. Bourbonfat ger en söt, vaniljlik lite bränd smak. Sherryfat ger helt andra aromer – helt beroende på sherrytyp. Generellt kan man säga att sherryfat ger komplexitet till whiskyn, samt smak av torkad frukt och kryddor. Enligt de skotska whiskyhandlarna har olorososherry den bästa smaken. Den innehåller aromer och smaker som nötter, choklad och russin – och whiskyn får en fyllig smak. Fino är en lätt, ljus och elegant sherrytyp medan amontillado kan beskrivas som ett mellanting.

Under senare år har många destillerier börjat experimentera med lagring på andra typer av fat, t ex portvin, rom och madeira. Resultaten är spännande men ibland med varierande resultat.

Nydestillerad malt whisky innehåller ofta runt 70% vol. alkohol. Eftersom trä är ett levande material som ”andas” så avdunstar en viss del från faten och detta kallas ”änglarnas del”. Som regel blandas, efter lagringen, en mängd fat, och innan buteljeringen späds vanligen whiskyn till 40-46% alkoholstyrka.

Ibland förekommer det dock att man tappar fat med denna alkoholstarka maltwhisky direkt på flaska, utan föregående spädning. Resultatet blir vad som kallas cask strength whisky. Denna whisky är varken kylfiltrerad eller färgad, och alkoholhalten brukar ligga kring 55-65%. Förespråkarna menar att dess doft och smak är rikare än hos vanlig whisky.

För att kunna njuta av en så här stark dryck får man späda den själv. Ibland talas det om High Strength Whisky, vilken också är mycket stark, men ofta något spädd till en önskad styrka.

Cask strength whisky som kommer från ett enda fat kallas för Single Cask eller ibland också för Single Single Malt och på dess etikett anges från vilket fat den kommer, vilken datum den destillerades, samt när den buteljerades.

En kommentar till “Lagring och åldring av Whisky”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Lagring och åldring av whisky http://bit.ly/bGSr7R #whisky [...]

Kommentera

*