Campbeltown – en whiskyregion

Product Information

whisky map

Campbeltown är en hamnstad på halvön Mull of Kintyre vid Skottlands sydliga östkust. Denna lilla stad var under lång tid ”hela världens whiskyhuvudstad” med ett stort antal destillerier som producerade en unik och högkvalitativ whisky. I Campbeltown fanns den enda kolgruvan i regionen, här fanns gott om torv och korn och hamnen var en stor fördel när man skulle frakta den färdiga whiskyn.

Tyvärr gick Campbeltowns whiskyindustri ett bittert öde till mötes i början av 1900-talet och idag finns endast tre destillerier i bruk. Trots det lilla antalet destillerier räknas orten fortfarande som en egen region beroende på dess särpräglade whisky och höga kvalitet.

Nämnas kan att en av världens dyraste whiskies var en Springbank från 1919 vilken köptes av en svensk köpare för 125.000 kronor. Även om standardbuteljeringar av Springbank inte kostar lika mycket så kostar den något mer än de flesta andra sorter.

Whisky från Springbank kännetecknas av elegans, fyllighet, lätt rökighet och behaglig sötma. Ofta finner man även inslag av kokos och en bitterhet likt den i mörk choklad. Den som har tur kan även finna enstaka buteljeringar av den dubbeldestillerade Longrow, vilken är en betydligt rökigare variant av Springbank.

Kommentera

*