Lagring & åldersklassificering för Cognac

Product Information

Hela framställningsprocessen, maskiner med mera är hårt kontrollerad för att cognacen skall bli godkänd. Klassningen (appellation contrôllée) bestäms av antalet år som eau de vien lagrats. Lagen bestämmer hur gammal den yngsta av alla eau de vier i blandningen får vara. I realiteten används oftast mycket äldre eau de vier än vad lagen föreskriver.

Lagring.

Den nydestillerade spriten ser ut som vatten och smakar, starkt, rått och rivigt om än med karaktär av druvor. Detta är ännu inte cognac, utan lagring i minst två och ett halvt år krävs innan spriten får kallas cognac. Normalt sker lagringen betydligt längre än så!

De flesta producenter väljer att lagra den nydestillerade spriten på nya ekfat under 8-12 månader för att därefter flytta över destillatet till begagnade fat. Anledningen är att begagnade fat släpper ifrån sig mindre sträva tanniner och bittra smaker än nya fat.

Omkring 3 procent av all cognac som lagras dunstar bort varje år. För att visa vilka mängder som försvinner upp i tomma intet kan nämnas att endast hos Martell svarar avdunstning för cirka 2,5 miljoner flaskor per år! Detta svinn kallas i Cognac för ”Änglarnas andel”.

Klassificering Lag (år) /Realiteten (år)

VS, ★★★ 2,5 / 3-5

Supérieur, Grande Sélection 3,5 / 4-8

VSOP, VO, Rare, Réserve 4,5 / 6-12

VVSOP, Grande Réserve 5,5 / 6-15

Napoléon, Vieille Réserve 6,5 / 8-20

XO 6,5 / 12-35

Extra, Très Vieille Réserve 6,5 / 20-50

Hors d’Age, Héritage, Réserve de la Famille 6,5 / 30-65

(vintage) 6,5 20-40

Den främsta faktorn vid lagring är jordmånen där druvorna odlats. Generellt gäller att druvor från regionen Grand Champagne mognar långsammast på fat (det vill säga kan ge den äldsta eau-de-vien) och ju längre ifrån Grand Champagne desto snabbare mognad (yngre eau de vie). Dock betyder inte alltid att en hög klass gör att cognacen är bättre. Firman, källarmästaren, området (cru) och ens egen smak är oftast av större vikt än klassen.

En kommentar till “Lagring & åldersklassificering för Cognac”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: #Lagring coh #åldersklassificering av #cognac http://bit.ly/dudZwc Plz RT [...]

Kommentera

*