Framställan av Cognac

Product Information

Efter att druvorna skördats tas de till en horisontell cylindrisk vinpress där ändarna pressas mot varandra under rotation av cylindern.Anledningen till att man valt just denna typ av press är att den inte pressar för hårt så att man krossar druvkärnorna eller pressar skalen för hårt.

alambic charentais

Druvsaften destilleras därefter två gånger i en så kallad alambic à repasse som härstammar från 1800-talet. Destillatet från första destillationen kallas broullis och har en alkoholhalt på knappt trettio procent. Den andra omgångens destillat kallas eau de vie och består som mest av 72 procent alkohol.

Det är eau-de-vien som sedan lagras på ekfat i minst tre år. Dessa ekfat kommer oftast från Limousin eller Tronçais, som resulterar i olika smak och tannin.

Det är källarmästaren (le maître de chai) som övervakar hela processen och går kontinuerligt igenom varenda tunna med eau de vie för att se om den fortsatt att utvecklas på fatet eller ej. När källarmästaren anser att eau de vien är färdig kan han antingen använda den direkt eller överföra den då 50–60 procent starka eau de vien på en glasbehållare. I glas händer nämligen inget med vare sig cognac eller eau-de-vie. Nästan all cognac är blandad. En cognac består ofta av cirka 100 eau de vier, men i vissa särfall består den av färre.Hennessys Timeless består av bara elva stycken.

En kommentar till “Framställan av Cognac”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Framställan av #cognac http://bit.ly/dC3bVZ #pititchampagne #ugniblanc [...]

Kommentera

*