Defekter i vinet

Product Information

Här är en beskrivning av de vanligaste defekterna som man kan stöta på hos ett vin och som kan vara bra att känna till. Vissa påverkar vinets doft och smak, andra inte.

Korkdefekt

Doft och smak av fuktig källare och mögel.
Den vanligaste orsaken till att vin är korkdefekt är att korken som har blivit behandlad med klor under tillverkningen råkat ut för en kemisk reaktion med bakteriebildning som följd.

Korkdefekt är den vanligaste defekten idag och därför experimenterar många producenter med kork av syntetiska material. Drick inte ett korkdefekt vin utan byt ut det!

Oxidation

Ofräsch doft och fadd smak.
Vita viner blir madeiriserade och får en gulbrun färg, röda viner får en ton av tegel och ofta bildas mognadsfällning. Oxidation betyder att vinet varit i kontakt med luft/syre som påskyndat mognaden.
Drick inte ett oxiderat vin utan byt ut det!

Mognadsfällning

En mörk substans som kan variera från grumlig sörja till stora flak/sjok.
Unga rödviner är blåröda, med ålder blir de rödare och till slut tegelröda.

Mognadsfällning beror på att när rödvin mognar slår färgämnena i vinet ihop sig till större partiklar, som ibland bildar fällning och påverkar vinets färg. Mognadsfällning påverkar inte vinets doft och smak, men tänk på att dekantera vinet försiktigt innan det ska avnjutas.

Proteinfällning

Gråvita slöjor som lätt flyter omkring och gör vinet oklart.
Proteinfällning innebär att proteinet i vinet har stelnat och detta märks främst i vita viner. I liggande flaskor kan man se fällningen på nedre långsidan. Doft och smak påverkas inte, men behandla flaskan försiktigt så att slöjorna inte rörs upp.

Vinsten

Vita viner får ofärgade kristaller när de utsätts för kyla, röda viner får kristaller som är färgade från ljust rosa till mörkt röda. För att konsumenten inte ska behöva uppleva denna skönhetsdefekt kylstabiliseras de flesta vita viner redan under tillverkningen. Vinsten syns ofta på undersidan av korken.

Vinsten är en naturlig del av vinet och den vanligaste typen av fällning. Varken doft eller smak påverkas, men man kan om man vill dekantera vinet.

Efterjäsning

En gråvit fällning som lätt rörs upp och gör vinet grumligt. Doft som av jäst och en stickande känsla på tungspetsen.

Halvtorra och söta viner som innehåller socker riskerar att starta en andra jäsning om kontakt med jäst föreligger. Vinet blir då spritsigt och får en lägre sötma och eventuellt en fällning av döda jästceller. Efterjäsning är vanligare hos viner med låg alkoholhalt. Drick inte ett vin som har efterjäst utan byt ut det!

Ättiksyra/Etylacetat

Stickig doft som påminner om vinäger, Salubrin eller Karlssons klister. Sur och skarp smak. Bakterierna i vinet har omvandlat alkoholen i vinet till ättiksyra på grund av att vinet kommit i kontakt med luft/syre.

Dessa bakterier kan också bilda etylacetat som är ett ämne som kan ge vinet en karaktär av lösningsmedel. Drick inte vinet utan byt ut det!

/ D. Hvitman, Sommelier

En kommentar till “Defekter i vinet”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Kycklingtand. Kycklingtand said: RT @was_sommelier: De vanligaste defketerna i ett vin. http://bit.ly/8ZYScf The most common defects in wine. [...]

Kommentera

*