Sangiovese – Jupiters blod

Product Information

Sangiovese kommer ifrån och är den viktigaste druvan i Toscana där den i början av 2000-talet odlades på drygt 42 000 hektar. Druvans namn är hämtat från latin, sangius jovis – vilket betyder Jupiters blod. Den Italienska vinlagstiftnignen kräver att ett Chianti vin måste vara gjort på 75-100% Sangiovese. De dominerande smakerna som man ofta känner igen ett Sangiovesevin på är (bittra) körsbär och violer. Andra beskrivningar brukar vara tomat, örter och te. Sangiovese är av den vanligaste europeiska vinartssläkten Vitis vinifera.

Enklare sangioveseviner bör drickas inom ett par år. Finare viner från till exempel Chianti och Brunello di Montalcino vinner en hel del på att lagras. Den sistnämnda ibland uppemot 15-20 år.  I Europa förekommer Sangiovese nästan enbart i Italien och Rumänien. Andra och viktiga odlingsområden i övriga vinvärlden är Kalifornien, Australien, Argentina och Chile.

/ D. Hvitman

En kommentar till “Sangiovese – Jupiters blod”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: #Sangiovese – #jupiters blod http://bit.ly/a2OVqs [...]

Kommentera

*