Att lagra vin och andra drycker

Product Information

lagring

Hållbarhet och lagring

Vin har visat sig att det är relativt hållbart och att smaken ofta blir bättre med tiden. Det är inte särskilt svårt att lagra viner förutsatt att det görs på rätt sätt. Det är tre viktiga faktorer man skall ta hänsyn till när man skall lagra vin. Dessa är rätt temperatur, inga snabba temperaturskiftningar. Vibration, vinet måste få ligga stilla orört. Ljus, vinet lagras bäst genom att ligga mörkt. Man kan på enkelt sätt lagra vinet i en graderob, då det oftast är något svalare än i övrigt, det får ligga stilla samt att det är mörkt. Kom dock ihåg att det är långt ifrån alla viner som vinner på att lagras.

Hållbarhet

Merparten av svaga viner skall drickas unga. Dom är drickbara högst ett par år. Detta pga vinet oftast innehåller lite socker, tanniner och syra. Då dessa är dem bästa förutsättningarna för ett vin att kunna lagras.

Rosévin.

Ett rosévin skall drickas så länge det är ungt och fruktigt. Det är inget vin som vinner på lagring. Druvorna skall helst ha skördats året innan.

Mousserande vin.

Billigare mousserande vin kan sällan lagras en längre tid, så jag rekommenderar att man skall köpa det strax innan det skall användas, för det kan sällan lagras längre än ett år. Champagne är dock ett vin som oavsett kvalitet oftast går att lagra relativt länge.

Rödvin.

Rödviner bör lagras i en temperatur på omkring 10-15 grader. Vinet utvecklas fortare vid högre än vid lägre temperatur. Alltför låga temperaturer hämmar vinets utveckling och gör att det kan bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan. Flaskor som är förslutna med naturkork bör förvaras liggande. Lagra vinet på en plats som är mörk och där det får ligga silla. Samt att platsen håller en jämn temperatur och gärna har en luftfuktighet på 55-70 procent.

Öl.

Är en färskvara som inte vinner på lagring. Hållbarheten på öl är ett par månader om man förvarar det svalt. Om det förvaras på en varm plats försämras smaken snabbt. Bäst före datum kan man hitta på flaskan eller burken, antingen på kapsylen eller på etiketten.

Öppnade flaskor.

En öppnad vinflaska kan sparas i några dagar med vissa undantag upp till någon vecka. Starkviner kan oftast lagras öppnade i ett par tre veckor, förutsatt att det är bra återförslutet. Ju mer utvecklat ett vin är, desto snabbare oxideras det på grund av kontakten med luft. Likörer gjorda på bär, frukt, ägg eller grädde kan lagras högst ett år.

Lagring

Några viner tål att sparas länge, och även vinner på att lagras.

Röda viner är hållbarare än vita viner, med undantag för mycket söta vitviner som i vissa fall går att spara i flera årtionden. Du kan spara all champagne, till skillnad från mousserande vin med vissa undantag. Är det en årgångschampagne kan du till och med låta den mognadslagras. Starkviner och portvin är extra hållbart. Årgångsportviner är lagringsbara länge.

De vanligaste blå druvsorterna som bidrar till hållbarheten hos ett rödvin är Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Nebbiolo, Sangiovese och Tempranillo. Motsvarande vitvinsdruvor är främst Chardonnay och Riesling.

Olika årgångar av ett vin utvecklas på olika sätt. Om du tänker lagra ett vin gör du klokt i att välja en bra årgång. Studera vinetiketten. Namnet på en bättre vingård och/eller en välrenommerad producent brukar finnas utsatt på ett vin som lämpar sig för lagring. Ett högre pris är ofta en indikator på att vinet tål att sparas länge. Systembolaget brukar ha uppdaterade listor på sin hemsida där man kan få förslag på vilka viner man skall spara.

Tanninrika viner vinner på att lagras, till exempel bordeauxviner av högre kvalitet. Viner med en hög syrahalt, bland annat de bästa tyska rieslingvinerna, kan vara ganska skarpa i smaken som unga. När de får ligga till sig ett tag blir de mjukare och rundare. Sockret i söta vitviner bidrar till att öka hållbarheten.

Lagringstemperatur
. .
Starka alkoholdrycker sval rumstemperatur
Svaga likörer 10–15 grader
Starkvin 10–15 grader
Rödvin 10–15 grader
Rosévin, vitvin, mousserande vin, long drink 7–10 grader
Alkoholfria drycker 7–10 grader
Öl, Lager & Weissbier

Ale & Porter

/ D.Hvitman, Sommelier

5–8 grader Lager

10-15 grader

En kommentar till “Att lagra vin och andra drycker”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Att lagra vin och andra drycker http://bit.ly/b6iCFy [...]

Kommentera

*