Frankrike

Product Information

Har producerat vin i mer än 2000 år och är en förebild för hela vinvärlden. Tidigt började man också att exportera sina viner bl a till det Romerska riket. Under hela den här tiden har Frankrike gjort vin för hela världen. I landets mycket varierande klimat finner vi alla typer av viner. Frankrikes kvalitetsviner och även dess vinlagstiftning har fått stå modell för kvalitetssträvanden i andra delar av värden.

AOC-appellation d`origine controlée

Detta är den högsta kvalitetsklassen för franska viner. Det betecknar viner med geografiskavgränsning, krav på druvsorter, maximal avkastning per hektar, alkoholstyrka och tillverkningsmetoder. Ca 30% av landets totala produktion utgörs av dessa viner.

VDQS-vin d`limités de qualite supérieure

Viner producerade i geografiskt begränsade områden, representerar endast 1% av Frankrikes viner. VDQS kan ses som ett förstadie till AOC, förutsätter ungefär samma strikta regler som för AOC men med större urval av druvor och skördeutag. Det krävs en officiell provning av dessa viner, vilket det också görs på AOC-nivå.

VDPS-vin de pays

Lantvin, den tredje kategorin ger en regional definition på vin som produceras från 141 områden, reglerna liknar dem för AOC, men tillåter större flexibilitet. Omkring 25% är landets produktion av lantviner.

VDT-vin de table

Bordsvin är beteckningen för resterande. Ingen kvalitetskontroll utom allmänna hälsoföreskrifter. Är den största gruppen ca 40%. Vin de Table kan vara blandat med vin från andra EU-länder, men det ska i så fall framgå av etiketten.

En kommentar till “Frankrike”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Vinlandet Frankrike http://bit.ly/bsQnBG #AOC [...]

Kommentera

*