Oban 14

Product Information

Oban som är ett av de äldsta destilleriet i Skottland, ligger på Skottlands västkust och uttalas O-bn. Det grundades 1793 (Oban Brewery Company) av bröderna John och Hugh Stevenson. Destilleriet ligger mitt i staden som inte var större än ett fiskeläger före 1793. Destilleriet utgjorde centrum för byn och staden har byggts upp runt det. Oban 14 år ingår i serien the Six Classic Malts.

Western Highlands whisky´s produceras på gammalt traditionellt sätt, utan stress. Klassiska kännetecken för detta är en kombination av lätt rökighet medelfyllig karaktär och en resa bland apptitretande kryddblandningar och saltstänkta havstoner.

Producent: Oban. Storbritannien, Western Highlands

Färg: Orange till höströd

Doft: Fatkaraktär med svagt rökigighet. Söt nyans av päron och Honung, vanilj och lite nötig. Lätt citrusaktig med en behaglig sälta i slutet.

Smak: Elegant fyllig med bra balans. Aningen rökig med fatnyans. Vanilj, honung och örter. Citruston och exotisk frukt i form av pommeran och aprikos.  Lång eftersmak med en svag sältad ton.

Lagring: Kan lagras, dock utvecklas inte whisky mer när den är buteljerad.

Serveringstemperatur: 17-19 grader eller rumstempererad, lite av en smaksak.

Passar till: Som avec tillsammans med en ananas- och limesorbet toppad med riven mörk choklad, eller som dem själva önskar äta i GB. Steak med kindeypie.

Mitt betyg: DDDD

Pris på systembolaget: 449kr artnr: 467 (Se om det finns på ditt systembolag)

/ D. Hvitman, Sommelier.

En kommentar till “Oban 14”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Oban 14. En historia för sig http://bit.ly/cTb1pQ #Westernhighland #oban #skottland #Kindeypie [...]

Kommentera

*