Druvornas synonymdjungel. Del1 Blå druvor

Product Information

Druvornas olika namn beroende på vilket land man är i kan förvirra en.

Det är inte alltid lätt att förstå vilken druva som har använts i vinet. Kommer här att beskriva några av dem vanligaste druvorna och dess synonymer. När det gäller spanska druvan Tempranillo kommer jag att nämna vissa, det med anledning av att den har mer än 60st bara i Spanien.

Grenache Noir / Garnacha Tinta / Lladoner

Spaniens mest odlade blå druva, och nummer två i Frankrike. Ursprunget är Spanien, Aragonien, så det är inte konstigt att en synonym är Tinta Aragonés.  (men bör inte förväxlas med Portugals Aragonéz, ett av Portugals namn på Tempranillo). I Spanien har den ett tredje namn också, Lladoner. Grenache från södra Frankrike, som Languedoc-Rossillon, Provence där den ofta ingår i rosé viner, men även som rött endruvsvin och Rhône. I det sistnämnda området ingår den som en av 5 typgodkända druvor i det världskända vinet Châteauneuf-du-pape i södra Rhône. Men även i Australien, Marocko, Portugal, Sydafrika och USA kallar man druvan för både Grenache och Garnacha.

Fler synonymer på denna druva.
Canonau - På Sardinien, i Söta, prtvinsliknande, alkoholstarka viner som kallas Anghelu Ruju.
Garnacha Tinta, Tinta Aragonés och Lladoner – Spanien

Mourvedre / Mataro / Monastrell

Fransmännen kallar den för Mourvèdre. I Australien och Kalifornien kallas den för Mataro. Medans den i Spanien kallas för Monastrell. Det egendomliga med att den kallas för Monastrell är för att den har sitt ursprung från just Spanien, antingen i närhheten av Murviedro i Valencia eller nära Mataro i Katalonien. Man tror att man kallar druvan för just Monastrell för att ingen skall bli sårad när det gäller meningskillnaderna gällande ursprunget,  dock är det enbart i Spanien som druvan kallas för Monastrell.

Fler synonymer på denna druva.
Morrastel eller Morastell – Spanien
Esparte - Australien, Medans man kallar den för Mataro i hela Nya Världen.

Tempranillo / Cencibel / Tinto de Toro

Tempranillo sägs komma från Spanien och just Rioja närmare bestämt. Trots att sägnen om att munkar från Bourgogne, har för med sig sticklingar till Santiago de Compostela. Men i Toro säger man att den har planterats av Morerna. Druvan förekommer i Spanien, Portugal samt Italien. I Italien hittar man den främst i norra, då i Alto Adige samt på Sicilien.

Fler synonymer på denna druva.

I Spanien:
Ull de llebre - Penedès
Tinto Fino – Ribera del Duero
Cencibel - Valdepenas och La Mancha
Men även, Tinto Madrid, Tinto de la Rioja, Tinto de Toro och Tinto del Pais.
Tinta Roriz eller Tinta Aragonez/Aragonês – Portugal.
Tempranilla – Argentina

Pinot Noir / Spätburgunder / Pinot Nero / Burgundac Crni

Man säger att Pinot noir är en av världens äldsta odlade druva. Alla odlade druvsorter har sitt ursprung i vildvinet, och forskningen idag har visat att man med genetisk bakgrundsanalys kan säga att man började odla Pinot noir för ca 2000 år sedan. Den har utvecklats i många steg och man har fått fram oerhört många kloner från Pinot Noir. En av dem mest kända är nog Sydafrikanska druvan Pinotage som korsades ihop (Pinot Noir och Cinsaut) av Professor Perold, 1925 vid univeristetet i Stellenbosch. Pinot Noir är en av tre godkända druvor vid framställning av Champagne.

Fler synonymer på denna druva.
Noirien, Pineau eller Savagin Noir (i Jura) – Frankrike
Spätburgunder, Blauerburgunder eller Blauer Burgunder - Tyskland
Pinot Nero – Italien
Blauburgunder eller Blauer Spärburgunder - Österrike
Burgundac Crni – Kroatien och Serbien.

Syrah / Shiraz

Hur fick druvan sitt namn egentligen? Man tvistar fortfarande om det. Kommer den från Persien och fick den sitt namn från staden Shiraz? Eller kom den till Rhône från Egypten via Suracusa på Sicilien och fick sitt namn på vägen? Frågorna är många och svaren går isär. Druvan är en viktig druva främst i Frankrike, där den odlas i Rhône (ytterligare en godkänd druva i Chateauneuf-du-pape), Languedoc-Rossillion och Provence. Den förkommer även i Italien, Spanien, Porugal och Nya Världen.

Fler synonymer på denna druva.
Petite syrah - Rhône, Frankrike. Men får inte förväxlas med Petite Sirah, en druva som främst odlas i Kalifornien och i Central- och Sydamerika.
Shiraz – Australien, USA
/ D. Hvitman, Sommelier.

En kommentar till “Druvornas synonymdjungel. Del1 Blå druvor”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Dan Hvitman. Dan Hvitman said: Dem blå druvornas synonymdjungel. http://bit.ly/b92O8s #Grenache #Mourvedre #Tempranillo # Pinot Noir #Syrah [...]

Kommentera

*