Prova vin

Product Information

Här nedan kommer en enkel redovisning för vinprovning.

Vad behövs!

* Ljust underlag – en vit duk går alldeles utmärkt.

* Bra ljus.

* Luktfritt – håll blommor, parfym och andra starka dofter borta. (Tänkt på att även tvålade nytvättade händer kan förstöra hela sensoriken).

* Rena glas, gärna tulpanformade.

* Spottkoppar – låt förnuftet styra. Om ni skall prova många viner så är det bäst att spotta för att behålla ett gott omdöme. Självklart i grupp med vänner där inte bilkörning är på tapeten så behöver man förstås inte spotta.

Ställ upp 4 glas/person på rad.

Ha som regel att börja prova från vänster till höger, för det är ju bra om man bedömer vinerna i samma ordning som sitt sällskap när vi sedan skall diskutera vad vi tyckte om vinerna.
Börja med att bedöma vinets utseende. Är färgen djup eller blek, har den någon viss nyans?

Vinets färg är mörkare i dess kärna och ljusare vid kanterna. När du skall bedöma vinets mognad ser du det bäst på färgen vid kanterna där en ljus färg visar på ett lätt och ungt vin medan en mörkare färg tyder på mognad. Titta inte bara på färgen utan kom också ihåg att bedöma om vinet är klart eller inte.

Nu är det dags att bedöma vinets doft.

Här är det viktigt att komma ihåg en sak – det finns inget rätt eller fel! Här är det dina egna associationer som gäller, vilka erfarenheter och upplevelser du har i din egen ”doftbank”. Snurra försiktigt på glaset så att du får upp vin på glasets kanter, på så vis får du fram mer av vinets doft. Sök efter följande i doften.

* Renhet. Doftar det vin eller finns det någon defekt som t e x kork, svavel eller något annat som tyder på att vinet är defekt?

* Har vinet någon speciell doft som du känner igen? De välkända druvsorterna som finns har ofta en väldigt typisk doft som man efter övning lär sig att känna igen.

* Doftar vinet ungt eller moget? Finns det någon ton av ek eller vanilj som antyder att vinet har lagrats på ek?

Så till smaken.

Ta en klunk av vinet och låt det rotera i munnen. Dra gärna in lite luft mellan tänderna, det hjälper för att bättre få fram arom & smak.

* Är vinet torrt, halvtorrt, halvsött eller sött? Rött vin är normalt sett alltid torrt, med vissa undantag.

* Har vinet en hög eller låg syrlighet? Är syran behaglig eller otrevlig?

* Är vinet balanserat? Känns vinet som en smakfull helhet eller är det någonting som inte är i harmoni med det övriga?

* Avsluta med att bedöma vinets längd. Har det en lång eller kort eftersmak?

Det är alltid lite lättare att prova ett par olika viner samtidigt så att man kan jämföra likheter och skillnader. Eftersom det är flera olika saker som avgör hur vinet blir som slutprodukt kan man försöka hitta på ett tema och sedan jämföra de olika vinerna med utgångspunkt från det påhittade temat! Tex. druvtypiska viner från olika länder.

Sist men inte minst är det dags att komma fram till vad du egentligen tycker om vinet. Skriv gärna ihop en sammanfattning av allt det du kommit fram till i de olika stegen utseende, doft och smak. Sedan kan du ge dig på några gissningar om var vinet kommer ifrån, vilken druvsort, ålder & kvalitet samt vilken prisklass du tror att det handlar om?

Efter att ha provat och jämfört kommer ni att bli bättre och bättre på att upptäcka karaktärsegenskaper och de olika skillnaderna mellan olika typer av vin. Men glöm inte att det viktigaste är att bilda sig en egen uppfattning och lära sig känna igen vilka egenskaper just du gillar bäst!

Kommentera

*